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Dernière mise à jour : Mai 2018

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Résultats marquants

Résultats marquants
Vous trouverez ci-dessous les résultats marquants de l'année en cours, ceux des années antérieures sont accessibles par le menu déroulant à droite de la page.
adhesion-polymere

Pour consulter l'article : http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/biopolymere-fondu-pour-impression-3D

Publication associée : Chaunier, L., Della Valle, G., Lourdin, D., Réguerre, A.-L., Cochet, K. and Leroy, E. 2019. Viscous sintering kinetics of biopolymer filaments extruded for 3D printing. Polymer Testing, In press, https://doi.org/10.1016/j.polymertesting.2019.04.020

fibres-vegetales

Pour consulter l'article : http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/proprietes-mecaniques-des-fibres-vegetales

Publication associée : Justine Padovani, David Legland, Miguel Pernes, Antoine Gallos, Céline Thomachot-Schneider, Darshil U. Shah, Alain Bourmaud, Johnny Beaugrand. (2019). Beating of hemp bast fibres: an examination of a hydro-mechanical treatment on chemical, structural, and nanomechanical property evolutions, Cellulose (2019) 26: 5665. https://doi.org/10.1007/s10570-019-02456-3

NHGRI [Public domain]

Pour consulter l'article : http://www.inra.fr/Entreprises-Monde-agricole/Resultats-innovation-transfert/Toutes-les-actualites/Proetines-aliments

Publication associée : Boire, A., Renard, D., Bouchoux, A., Pezennec, S., Croguennec, T., Lechevalier, V., Floch-Fouere, C. L., Bouhallab, S., & Menut, P. (2019). Soft Matter Approaches for Controlling Food Protein Interactions and Assembly. Annual Review of Food Science and Technology. 
http://doi.org/10.1146/annurev-food-032818-121907

Les-composes-phenoliques

Pour consulter l'article http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/Comment-conserver-l-arome-fruite-des-cidres

Publication associée : Guichard H, Poupard P, Legoahec L, Millet M, Bauduin R, Le Quéré JM (2019) : Brettanomyces anomalus, a double drawback for cider aroma. Lwt-Food Science and Technology, 102 : 214-222. 
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.12.033

conserver-l-arome-fruite

Pour consulter l'article http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/fluorescence-composes-phenoliques-de-la-pomme

Publication associée : Vidot, K., M.-F. Devaux, C. Alvarado, S. Guyot, F. Jamme, C. Gaillard, R. Siret and M. Lahaye (2019). Phenolic distribution in apple epidermal and outer cortex tissue by multispectral deep-UV autofluorescence cryo-imaging. Plant Science, 283: 51–59. https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2019.02.003

mastication-genoise

Pour consulter l'articlehttp://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/Mastication-de-la-brioche-et-de-la-genoise

Publication associée : M. Assad-Bustillos, C. Tournier, G. Feron, S. Guessasma, AL Reguerre, G. Della Valle (2019). Fragmentation of two soft cereal products chewed by elderly with different oral health status. Food Hydrocolloids, 91: 153-165.   https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2019.01.009

developpement-grains-graminees

Pour consulter l'article : http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/developpement-des-grains-chez-les-graminees

Publication associée : Francin-Allami M., Alvarado C., Daniel S., Geairon A., Saulnier L. and Guillon F.  (2019). Spatial and temporal distribution of cell wall polysaccharides during grain development of Brachypodium distachyon. Plant Science, 280:367-382.   https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2018.12.018

vitamine-B4_reference

Pour consulter l'article : http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/vitamine-B4-comme-substitut-de-sel

Publication associée : Doina Crucean, Gervaise Debucquet, Cécile Rannou, Alain Le-Bail and Patricia Le-Bail (2019). Vitamin B4 as a salt substitute in bread: A challenging and successful new strategy. Sensory perception and acceptability by French consumers.  Appetite, 134: 17-25. https://doi.org/10.1016/j.appet.2018.12.020

MIAM_reference

Pour consulter l'article  :http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/Miam-je-peux-en-manger

Publication associée : Brossard, C., Rance, F., Drouet, M., Paty, E., Juchet, A., Guerin-Dubiard, C., Pasco, M., Tranquet, O., Nau, F., and Denery-Papini, S. (2019). Relative reactivity to egg white and yolk or change upon heating as markers for baked egg tolerance. Pediatric Allergy and Immunology, Volume30, Issue2, 225-233. http://doi.org/10.1111/pai.13009

huile_reference

Pour consulter l'article : http://www.angers-nantes.inra.fr/Toutes-les-actualites/Quelle-huile-pour-quelle-vitamine

Publications associées :

  • Nguyen, H. T., Marquis, M., Anton, M., & Marze, S. (2019). Studying the real-time interplay between triglyceride digestion and lipophilic micronutrient bioaccessibility using droplet microfluidics. 1 lab on a chip method. Food Chemistry, 275, 523-529. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.09.096
  • Nguyen, H. T., Marquis, M., Anton, M., & Marze, S. (2019). Studying the real-time interplay between triglyceride digestion and lipophilic micronutrient bioaccessibility using droplet microfluidics. 2 application to various oils and (pro)vitamins. Food Chemistry, 275, 661-667. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.09.126